Niet iedereen is een geboren onderhandelaar.

Sterker nog, het vooruitzicht om iets te moeten vragen op het werk – of dat nu opslag is, een bonus of andere voordelen – is voor sommigen doodeng.

Rachel Bitte, chief people officer bij Jobvite (maakt recruiting-software), heeft meer dan twintig jaar ervaring in HR. Eerder werkte ze voor Apple en Intuit.

Ze noemt drie vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat onderhandelen. Deze drie vragen vergroten de kans op krijgen wat je wilt aanzienlijk:

1. ‘Wat ben ik waard?’

Niet weten wat je waard bent in jouw vakgebied, is een flink obstakel in je carrière. Vooral wanneer het gaat over onderhandelen over een salaris. Ga je er blind in, dan loop je het risico al je kansen te verspelen.

Daarom zegt Bitte dat belangrijk is de data erbij te pakken. Websites als Glassdoor en Loonwijzer.nl hebben een tool waarbij je kunt bepalen wat je ongeveer zou moeten verdienen.

En je kunt je nog verder verdiepen dan alleen het internet. "Er zijn meerdere manieren om informatie in te winnen", zegt Bitte tegen Business Insider. "Je kunt ook data verkrijgen door sollicitatiegesprekken te voeren. Wat willen bedrijven jou bieden?"

2. 'Waarom ben ik nerveus?'

Voel jij je nerveus voor een aankomende onderhandeling? Schuif dat gevoel dan niet aan de kant. "Kom erachter wat dit gevoel precies veroorzaakt", zegt Bitte.

Volgens haar hebben veel mensen last van het gevoel dat ze 'niet goed genoeg' zijn om te vragen naar een loonsverhoging. Van dat probleem hebben vooral vrouwen last, omdat "leuren om een hoger salaris hen in een sociaal lastige situatie brengt", aldus Harvard Business Review.

"Vraag jezelf 'Waarom aarzel ik?' Wat is jouw barrière? Als je achter de 'waarom' kunt komen, dan kun je beginnen met aanpassen."

Je kunt onzekerheid tegengaan door een lijstje bij te houden van wat je bereikt hebt op de werkvloer en de complimenten die je van je baas hebt gekregen. Je kunt ook vragen om een peptalk van vrienden of bekenden voordat je de onderhandeling in gaat.

"Dit is het moment waarop je jezelf omringd met mensen die écht denken dat jij de beste bent en vertellen waarom dat zo is. Op deze manier boosten ze je zelfvertrouwen op een gezonde manier", zegt Bitte.

3. 'Wat wil je echt?'

Als laatste: voordat je iets vraagt, helpt het om te weten of je het wel of niet héél graag wilt. Onthoud dat jouw wensen misschien niks met salaris te maken hebben.

"Misschien is het wel vrije tijd", zegt Bitte. "Misschien wil je flexibiliteit in je werktijden, omdat je ouders hebt die ook dagje ouder worden. Of omdat je kinderen krijgt."

Het is belangrijk om eerlijk te zijn over wat je echt wilt. Zit een loonsverhoging er niet in, dan zijn er altijd wel andere wensen waar je op terug kunt vallen.

LEES OOK: Dit is het belangrijkste teken dat het tijd is om een nieuwe baan te zoeken